Съединените щати ратифицираха споразуменията за приемане на Финландия и Швеция в

...
Съединените щати ратифицираха споразуменията за приемане на Финландия и Швеция в
Коментари Харесай

Байдън подписа документите на Финландия и Швеция за НАТО

Съединените щати ратифицираха споразуменията за приемане на Финландия и Швеция в НАТО, съобщи АП.

Лично президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа документите им в наличието на вицепрезидента Камала Харис и на посланиците на двете страни в Съединени американски щати - Карин Олофсдотер от Швеция и Микко Хаутала от Финландия.

" Тази стъпка ще направи Европа и целия свят по-сигурни. Финландия и Швеция ще дадат своя принос за одобряването на свещения принцип - атаката против един е офанзива против всички. Така, дружно с нашите съдружници ние сами ще оформим бъдещето, което желаеме да забележим " - разгласи американският президент.

Съединените щати са 23-атата страна членка на НАТО, която ратифицира участието им.

Пълната ратификация на участието на Финландия и Швеция изисква всички страни членки на НАТО на национално равнище да одобрят съответните документи за участие.

Преди днешното сключване на протоколите Байдън разгласи, че е приказвал с останалите съдружници в Алианса, допустимо най-скоро да одобрят участието на двете страни в Алианса. Става дума за 7 страни, защото сега страните членки на НАТО са тридесет.

По-рано денем Байдън организира телефонен диалог с финландския президент Саули Нинистьо и с шведския министър председател Магдалена Андерсон, за да обсъдят утвърждението на кандидатурите им.

Миналата седмица Сенатът на Съединени американски щати гласоподава за ратифицирането на протоколите за участие в НАТО на Финландия и Швеция. Инициативата беше подкрепена от 95 сенатори, а единствено един беше срещу.

Припомняме, че Финландия и Швеция подадоха молба за участие в НАТО на 18 май - на фона на ескалацията на военните дейности в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР